Magyar hidegvérű
2004.07.11. 13:56
A sokhasznú munkatárs. A magyar hidegvérűt önálló fajtaként csak 1954-ben ismerték el, de kitenyésztésének története a XIX. századig nyúlik vissza. A magyar hidegvérű kialakulása során a szomszédos Ausztriából átszivárgó nóri fajta és a Belgiumból importált ardenni fajta keveredett. Magyarországon nincs hagyománya a lóhús fogyasztásának, a hidegvérű lovat tehát kizárólag munkalónak tenyésztették. Így a szigorú szelekció során kialakult a nagy testtömegű, de szilárd szervezetű, mozgékony, hosszabbtávra is jól ügető magyar hidegvérű fajta. A magyar hidegvérű a parasztgazdaságok feltétlen munkakészségű, még különösebb szakértelmet sem igénylő, megbízható munkalova. Jóindulatú, barátkozó természetű, tanulékony munkatárs.
|